čtvrtek 17. září 2015

Čokoládové profiterolky s černorybízovým krémem

Dobrý den,
pokud někdo sledujete mou facebookovou stránku tak víte, že jsem slibovala recept na cheesecaková dortová lízátka alias cake pops. Nicméně včera jsem pro návštěvu připravovala čokoládové profiterolky s krémem z černého rybízu (ten jsem měla ještě schovaný v mrazáku) a ty byly tak skvělé, že Vám sem přidám recept ještě dřív než na lízátka. Na ty se můžete těšit už doopravdy zítra.



Ingredience:
  • 150 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 110 g másla
  • špetka soli
  • 10 g cukru krupice
  • 140 g hladké mouky
  • 20 g holandského kakaa
  • 5 vajec

  • 300 g černého rybízu
  • cukr krupice podle chuti 
  • 100 ml vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g másla
  • lžíce kukuřičného škrobu



Postup:

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Do rendlíku dáme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr. Dáme na sporák  zahříváme na mírném plameni. Jakmile se máslo rozpustí a vše začne vřít zvýšíme oheň a do rendlíku dáme mouku s kakaem a rychle mícháme dokud nám nevznikne hladké těsto které se odlepuje při míchání od stěn. Nyní přendáme těstíčko do mísy robotu a šleháme na nejmenší rychlost a čekáme dokud těsto nezchladne. No chvilku to trvá. Jakmile je těsto jen teplé zvýšíme rychlost a po jenom zašleháváme vejce. Jakmile jsou vejce zašlehaná a máme lesklé těsto přendáme jej do cukrářského sáčku s odstřiženou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem tvoříme bochánky. Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 10 minut, potom snížíme teplotu na 180 a na 5 vteřinek otevřete troubu, aby unikl horký vzduch a pečte dalších asi 17 minut. Plech vytáhněte z trouby a profiterolky nechejte na plechu vychladnout. 

Černý rybíz dáme do rendlíku spolu s cukrem (já dala od oka asi 100g), vodou a vaříme asi 10 minut nebo dokud rybíz nezměkne a nezredukuje se voda. Kašičku odstavíme. V trošce vody rozmícháme škrob a přidáme ho při stálém míchání k rybízu. Vrátíme na plotnu a chvilku povaříme. Opět odstavíme a necháme vychladnout. Jakmile je kašička pokojové teploty zašleháme k ní postupně máslo a nakonec studenou smetanu. Vše pořádně vyšleháme do tuhého krému a dáme do lednice alespoň na půl hodinky. 

Profiterolkám uřízneme vršky a naplníme krémem. 
Tak profiterolky máme hotové. Není to nic složitého a výsledek stojí za to.  
Pěkný večer a u receptu na cake pops ahoj :) 




Žádné komentáře:

Okomentovat