pokud někdo sledujete mou facebookovou stránku tak víte, že jsem slibovala recept na cheesecaková dortová lízátka alias cake pops. Nicméně včera jsem pro návštěvu připravovala čokoládové profiterolky s krémem z černého rybízu (ten jsem měla ještě schovaný v mrazáku) a ty byly tak skvělé, že Vám sem přidám recept ještě dřív než na lízátka. Na ty se můžete těšit už doopravdy zítra.
Ingredience:
- 150 ml mléka
- 100 ml vody
- 110 g másla
- špetka soli
- 10 g cukru krupice
- 140 g hladké mouky
- 20 g holandského kakaa
- 5 vajec
- 300 g černého rybízu
- cukr krupice podle chuti
- 100 ml vody
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g másla
- lžíce kukuřičného škrobu
Postup:
Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Do rendlíku dáme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr. Dáme na sporák zahříváme na mírném plameni. Jakmile se máslo rozpustí a vše začne vřít zvýšíme oheň a do rendlíku dáme mouku s kakaem a rychle mícháme dokud nám nevznikne hladké těsto které se odlepuje při míchání od stěn. Nyní přendáme těstíčko do mísy robotu a šleháme na nejmenší rychlost a čekáme dokud těsto nezchladne. No chvilku to trvá. Jakmile je těsto jen teplé zvýšíme rychlost a po jenom zašleháváme vejce. Jakmile jsou vejce zašlehaná a máme lesklé těsto přendáme jej do cukrářského sáčku s odstřiženou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem tvoříme bochánky. Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 10 minut, potom snížíme teplotu na 180 a na 5 vteřinek otevřete troubu, aby unikl horký vzduch a pečte dalších asi 17 minut. Plech vytáhněte z trouby a profiterolky nechejte na plechu vychladnout.
Černý rybíz dáme do rendlíku spolu s cukrem (já dala od oka asi 100g), vodou a vaříme asi 10 minut nebo dokud rybíz nezměkne a nezredukuje se voda. Kašičku odstavíme. V trošce vody rozmícháme škrob a přidáme ho při stálém míchání k rybízu. Vrátíme na plotnu a chvilku povaříme. Opět odstavíme a necháme vychladnout. Jakmile je kašička pokojové teploty zašleháme k ní postupně máslo a nakonec studenou smetanu. Vše pořádně vyšleháme do tuhého krému a dáme do lednice alespoň na půl hodinky.
Profiterolkám uřízneme vršky a naplníme krémem.
Tak profiterolky máme hotové. Není to nic složitého a výsledek stojí za to.
Pěkný večer a u receptu na cake pops ahoj :)
Žádné komentáře:
Okomentovat