Ingredience:
- 190 g másla
- 140 ml vody
- 190 g hořké čokolády
- 5 lžiček instantní kávy
- 225 g polohrubé mouky
- polovina lžičky prášku do pečiva
- polovina lžičky jedlé sody
- špetička soli
- 40 g holandského kakaa
- 300 g cukru
- 3 vejce
- 6 lžiček slunečnicového oleje
- 90 ml podmáslí
- 400 g kvalitní hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
Formu si vymažte a vystelte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 160 stupňů celsia. Na středním plameni ve vodě rozpusťte máslo, odstavte a přidejte kávu a nalámanou čokoládu. Promíchejte a nechejte zchladnout. Do velké mísy si prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao. Přidejte cukr a sůl. Do sypké směsi nyní vlijte čokoládovou směs a dobře promíchejte. Přidejte olej a po jednom vejce. Vždy dobře zapracujte. Nakonec přidejte podmáslí. Pečte přibližně hodinu a 40 minut. Z čokolády a smetany si uděláme ganache. Smetanu nalijte do malého hrnce a přiveďte téměř k varu. Sejměte z plotny a přelijte smetanou nalámanou čokoládu. Asi 2 minutky nechejte být a pak pořádně míchejte dokud vám nevznikne jednotná čokoládová směs. Ganache nechejte vychladnout a překryjte potravinářskou folií a nechejte v pokojové teplotě do dalšího dne. Upečený dort také zabalte do folie a dejte do lednice. Další den vyndejte ganache i korpus. Nyní máte na výběr. Buď celý dort na 3x prokrojíte a promažete zevnitř i z boků, nebo do korpusu pomocí velkého kulatého vykrajovátka vykrojíte 3 kruhy, které potom překrojíte vodorovně vprostřed. Nakonec tedy vše promažete ganache a potáhnete marcipánem.
Návod jak potáhnout dort marcipánem:
https://www.youtube.com/watch?v=aSuh206ITcI
Tak to je vše. Dort je velmi jednoduchý a opravdu moc dobrý.
Krásný zbytek dne. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat