úterý 22. září 2015

Vanilkový dortík

Krásný podvečer.
Už od včerejška jsem přemýšlela co bych si tak pro Vás připravila a protože jsem dostala chuť na něco vanilkového, tak Vám přináším receptík na lehoučký a slaďoučký vanilkový dortík. Nádherně se rozplývá na jazyku a jeho smetanová chuť Vás příjemně pohladí. Tak pokud máte chuť na něco takového, nebo plánujete na víkend návštěvu, tak tohle určitě vyzkoušejte. Slibuji, že nebudete litovat.


Ingredience:

  • 125 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 500 g smetany ke šlehání
  • 7 žloutků
  • 65g cukru
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
Postup:
Mixujte máslo, cukr a sůl v míse stolního robotu dokud vše není světlé a nadýchané. Přidejte vejce a pořádně prošlehejte. Nyní snižte rychlost na minimum a postupně přidávejte mouku. Mixujte do té doby než Vám vznikne ne úplně spojené těsto. Vyndejte neúplné těsto a dopracujte v rukách. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. Po hodině vytáhněte z lednice, nechejte 10 minut v pokojové teplotě a pak na pomoučeném válu vyválejte těsto. Těsto přendejte do máslem vymazané koláčové formy. Nyní dejte formu s těstem ještě na půl hodinky do lednice. Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Po půl hodince vytáhněte formu z lednice, dno těsta propíchejte vidličkou a pečte asi 15 - 20 minut. Dokud nejsou okraje zlatavé. Mezitím si nachystejte náplň. Šlehačku dejte do kastrůlku spolu se semínky z vanilky a přiveďte k varu. Než začne smetana vřít vyšlehejte si žloutky s cukrem do pěny. Jakmile začne smetana vřít pomalinku za stálého míchání ji přilévejte ke žloutkům. Když je korpus hotový, snižte teplotu v troubě na 120 stupňů a vanilkovou směs nalijte do korpusu a celé pečte ještě dalších 45 - 50 minut. Hotový dortík podávejte vychlazený. 

Přeji Vám krásný zbytek dne a dejte vědět jak Vám dortík chutnal :)



Žádné komentáře:

Okomentovat