Krásný večer.
Jak jsem avizovala již na svém instagramu, dnes jsem pro Vás nachystala recept na máslové croisanty. Jejich příprava je sice časově dost náročná, ale za ten výsledek to stojí. Navíc vidina snídaně s čerstvými domácími croisanty, máslem a džemem by Vás mohla přesvědčit si tohle sladké pečivo upéct. Navíc ty z obchodu těmto domácím nesahají ani po kotníky.
Omlouvám se za kvalitu fotek. Neměla jsem u sebe foťák, tak jsou foceny pouze mobilem.
Ingredience:
- 350 ml mléka pokojové teploty
- 50 g cukru
- 1 kostička pekařského droždí
- 440 g hladké mouky
- 250 g másla
- špetka soli
- vejce na potírání
Postup:
Smícháme si mléko s cukrem a droždím a necháme vzejít kvásek. Jakmile kvásek vzejde smícháme jej s moukou a solí a vypracujeme hladké těsto. Může to chvíli trvat. Těsto dáme na vál a dále hněteme, průběžně přisypáváme po troškách mouku aby nám nakonec vzniklo mírně lepivé těsto. Z těsta vyválíme obdélník cca 4 cm vysoký, zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice na hodinku. Mezi dvěma pečícími papíry nebo potravinářskými foliemi rozválíme studené máslo do velikosti přibližně jako je velikost vyváleného těsta v lednici. Také dáme do lednice tak na 10 minut. Těsto dáme na vál a rozválíme na dvojnásobek velikosti. Do středu nakřivo položíme máslo a zabalíme jej do těsta jako kdybychom skládali obálku. Rozválíme na obdélník a přeložíme na třetiny. Opět zabalíme do folie a necháme v lednici opět hodinu odpočívat. Těsto vtáhneme a opět vyválíme a zase přeložíme a dáme do lednice na hodinu. Tento postup zopakujeme ještě 2x. Před finálním tvarováním necháme v lednici 8 hodin. Těsto si vyválíme na dlouhý pás, který nakrájíme na trojúhelníky a základnu každého trojúhelníku uprostřed nařízneme. Nyní každý trojúhelník zarolujeme směrem ke špičce. Na plech vyložený pečícím papírem klademe croisanty s většími rozestupy. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme na plechu hodinku kynout. Troubu si předehřejte na 200 stupňů, opět croisanty potřete vejcem a pečte cca 10 minut, otočte plech a pak dalších 10 minut, nebo dokud nebude pečivo krásně zlatavé.
postup zabalování másla do těsta.
Vykrajování croisantů z těsta a jejich naříznutí při základně.
Přeji Vám krásný zbytek večera a zítřejší volný sváteční den. A upečte si croisatny :D
Žádné komentáře:
Okomentovat