Krásné dopoledne.
Léto je nenávratně pryč, podzim před námi, a co k podzimu patří? Teplé ponožky, kakao, listí všude kolem, červená barva a samozřejmě jablka. Tohle šťavnaté ovoce je snad moje nejoblíbenější. Bohužel pro mě jsou jablka taky zabiják, jelikož na ně mám šílenou alergii. Stačí vzít jablko do ruky, dotknout se pak obličeje a ze mě se ihned stává napuchlé rajče. No co, ještě že tepelně upravené je můžu. Taky trpíte potravinovými alergiemi jako já?
Ingredience:
- 1 - 1,5 kg jablek
- šťáva z poloviny citronu
- 120 g cukru krupice
- lžička mleté skořice
- 20 g másla
- 4 lžíce vody
- troška kukuřičného škrobu
- 220 g másla pokojové teploty
- 60 g cukru krupice
- 1 celé vejce a jeden žloutek
- 350 g hladké mouky
- mléko na potření
Postup:
220 g másla vyšlehejte s cukrem do pěny a pak přidejte vejce i žloutek a opět zapracujte. Jakmile máte vejce zapracovaná přidejte po částech mouku. Pokud používáte robot tak použijte hák na zpracování těsta, jinak mouku zapracovávejte ručně. Když budete mít zpracované hladké těsto zabalte jej do potravinářské folie a uložte na hodinu do lednice.
Jablka zbavte slupky a nakrájejte na větší kostky,které uložte do hrnce a přidejte šťávu z citronu, cukr, skořici a vodu.Postavte hrnec na sporák a celé zahřívejte a vařte asi 5 minut. Stáhněte z plotny a v malém množství vody si rozmíchejte kukuřičný škrob (nepřehánějte to s ním, pravdu stačí troška). Přidejte škrob k jablkům, vraťte na plotnu přidejte máslo a ještě chvilinku zahřívejte, dokud šťáva pod jablky nezhoustne.
Po hodině vyndejte těsto z lednice a na pomoučeném válu ho vyválejte na placku, kterou přendejte na koláčovou formu vymazanou máslem. Přesahující okraje seřízněte. Jablečnou směs přendejte do formy s těstem. Zbylé odřezky z těsta spojte a opět vyválejte. Radýlkem nebo nožem vykrajujte pásky které naskládejte na jablka přes sebe. Mřížky a okraje na koláči mašlovačkou potřete mlékem a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte asi 25 minut. Po upečení nechejte koláč zcela vychladnout. Já osobně miluji tento koláč spolu kopečkem vanilkové zmrzliny.
Mějte se krásně a zítra si dáme recept na čokoládový fondant.
Žádné komentáře:
Okomentovat