Makronky. Kdo by tyhle lahodné, křehké mršky neznal. A když říkám mršky, tak to opravdu odpovídá, protože ač na ně nepotřebujete mnoho surovin a jejich příprava je docela jednoduchá, tak Vás dokáží pěkně vypéct. Lidé se dělí na dvě skupiny. A to na lidi kteří makronky milují a ty, kterým nezachutnali. Pokud patříte k těm, kteří jim nemohou odolat, pojďte si je se mnou zkusit připravit.
Při jejich přípravě na několika věcech velmi záleží. V tomto článku se pokusím sepsat pravidla, která alespoň mě při přípravě makronek fungují. I když teda pořád mám do dokonalosti hodně daleko.
Bílky:
Bílky mějte vždy připravené den předem. Musejí být totiž odleželé a alespoň hodinu před tím, než budete makronky připravovat, bílky vytáhněte z lednice, aby měli pokojovou teplotu.
Mandlová mouka a cukr moučka:
Mandlovou mouku si můžete doma sami ve foodprosecoru udělat, akorát musí být opravdu velmi na jemno namletá. To samé platí i pro cukr moučka. Nejlepší je si i cukr ještě jednou rozmixovat a následně mouku i cukr přesít přes síto.
Ingredience:
- 35g cukru krupice
- 120g bílků
- 150g cukru krupice (na cukrový rozvar)
- 50ml vody (na cukrový rozvar)
- 150g mandlové mouky
- 150g cukru moučky
- semínka z poloviny vanilkového lusku
Postup:
Do mísy si dáme mandlovou mouku, cukr moučku a semínka z vanilky a důkladně promícháme. K tomu přidáme půlku bílků a zpracujeme do takové pasty a dáme bokem. Do malého kastrolu dáme cukr a vodu na rozvar a zahříváme na 118 stupňů. Druhou půlku bílků dáme do mixéru a mixujeme, dokud nemáme konzistenci pěny do koupele. nyní přidáme 35g cukru krupice a mixujeme dokud nemáme bílky krásně tuhé. Jakmile cukrový rozvar dosáhne požadované teploty, dáme ho k bílkům a mixujeme dokud není hmota velmi pevná. Nyní opatrně přidáme mandlovou pastu a stěrkou promícháme. Výsledná konzistence má být jako láva. Když uděláte lžící špičku, měla by se pomalinku vracet dolů a úplně zmizet. Pekáč si vyložíme pečícím papírem a do cukrářského sáčku s kulatou špičkou si dáme makronkovou směs. Na plech tvoříme kolečka o průměru cca 3 cm. Můžete použít i speciální silikonovou podložku, která je na makronky přímo dělaná. Teď s plechem párkrát pěkně třískněte o stůl. Je to z toho důvodu, aby jste se zbavily vzduchových bublinek. Teď nechejte makronky tak 40 až 60 minut odležet, aby jejich povrch pěkně zatuhnul. Odleželé makronky pečte na 150 stupňů cca 10 - 15 minut. Pod plech s makronkami dejte ještě jeden, prázdný plech. Je to takový trik na to, aby makronky nepopraskaly. Hotové makronky vytáhněte z trouby a i s pečícím papírem sejměte z plechu, aby se dále na horkém plechu nepekly. Nechejte úplně vychladnout a sejměte z papíru. Nechejte skořápky alespoň hodinku odležet před plněním. Nakonec skořápky naplňte libovolným krémem například čokoládovou ganache, jahodovým mascarpone, lemon curd, burákové máslo nebo jako já naplňte pomazánkou z lesního ovoce. Na tu Vám přinesu recept zase příště.
Tak co pokusíte se o makronky? Nebo máte nějaké další typy aby se makronky povedly?
Přeji hezký začátek týdne mlsouni :)
Žádné komentáře:
Okomentovat